Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

κολοκυθόπιτα γλυκιά

17 σχόλια

Μια γειτόνισα μου έφερε προχθές ένα κομμάτι απο κολοκύθα για να τη φτιάξω γλυκό. Την έτριψα λοιπόν και ζύγισα 1400 γραμμάρια, την έκανα λοιπόν όλη και έφτιαξα και μικρά ταψάκια για τη κόρη μου και για τη γειτόνισα.

Υλικά :
1 πακέτο φύλλα φρέσκα για γλυκά
14οο γρμ. κολοκύθα τριμμένη
1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 κτγ κανέλα
1 φλιτζ. καφέ λικέρ σπιτικό
1 κτγ κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
2 φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. μαύρες και ξανθιές σταφίδες

Όσο για τα φύλλα έπαψα πια φίλοι μου να αγοράζω κατεψυγμένα που τις περισσότερες φορές κολλούνε και σπάζουν.Τώρα όλα τα σούπερ μάρκετ πωλούνε φρέσκα σε πακέτο , ότι είδους θες και έχουν ημερομ. ληξης όπως το γάλα .
Έτριψα λοιπόν τη κολοκύθα με τη ζάχαρη να μαραθεί και την άφησα να βγάλει το ζουμί της. Πρόσθεσα το σιμιγδάλι, και τα υπόλοιπα υλικά και έγινε μια μάζα που την έβαζα με το κουτάλι. Τα φύλλα τα έκοψα στη μέση μετά ξανά στη μέση και μετά ξανά. Μου αρέσουν να είναι μικρά τα γλυκά σαν μπουκιές , έχει βέβαια τύλιγμα μα ...δεν κολλώνουμε εμείς σε κάτι τέτοια! Τα βουτύρωσα και τα ΄'εψησα στους 185 βαθμούς για όσο χρειάζεται να ροδίσουν. Τα άφησα να κρυώσουν και τους έριξα άχνη και κανέλλα.
Έβγαλα ένα μεγάλο ταψί και δυο μικρά για να ξέρετε δηλαδή τη ποσότητα.

Όμορφο γλυκό και της εποχής νομίζω για΄τι βλέπω παντού κολοκύθες!

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Γαρίδες σαγανάκι

15 σχόλια

Αυτό το καιρό υπάρχει πολύ γαρίδα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και σε πολύ καλή τιμή, έτσι κι εγώ που την αγαπώ πολύ την αγοράζω συχνά και κάνω αυτό το πιάτο που αρέσει σε όλους μας. Γίνεται γρήγορα, με εύκολα υλικά που πάντα υπάρχουν στο σπίτι.

Υλικά:
γαρίδες ( ανάλογα με τα άτομα)
2-3 ντομάτες φρέσκες ή σε κονσέρβα ( τις φτιάχνω μόνος μου)
πιπεριά πράσινη σε κομματάκια
λίγο λευκό κρασί ή ούζο
τυρί φέτα ( μου αρέσει το κατσικίσιο)
πιπέρι

Καθαρίζω τις γαρίδες και τα κεφάλια τα βράζω κρατώντας το ζουμί.Τρίβω τις ντομάτες και τις βάζω στο αντικολ. σαγανάκι που έχω μαζί με το ζωμό απο τα κεφάλια και τις πιπεριές.Προσθέτω το λάδι και και το κρασί και αφήνω να γίνει η σάλτσα. Τελευταίες στιγμές βάζω τις γαρίδες και το τυρί θρυμματισμένο με το χέρι μου και τα αφήνω να πάρουν μια γρήγορη βράση λεπτού , να δέσει απο το τυρί.
Δεν βάζω αλάτι γιατί έχει αλμύρα το τυρί.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μακαρονάδα με κοτόπουλο και πιπεριές.

14 σχόλια

Τι τα θέλετε φίλοι μου ..τίποτε δεν βάζω απο φαγητά πάνω απο μια όμορφη μακαρονάδα ! Ποτέ δεν γίνεται ίδια και γιατί θέλει αγάπη και φαντασία υλικών να την φτιάξεις και όρεξη να την φας!
Όποτε πεινάω φτιάχνω μια μακαρονάδα με ότι έχω στο ψυγείο μου , πλούσιο ή απλό παντα είναι όμορφη αν και στέκομαι σε ένα σημείο που το θεωρώ σημαντικό το τυρί που μπαίνει επάνω. Ισως επειδή φτιάχνω πάντα κάτι στη κουζίνα και τα τυριά είναι η αδυναμία μας έχω σχεδόν πάντα μεγάλη ποικιλία στο ψυγείο μου.Ξεχωρίζω τη κεφαλογραβιέρα Νάξου, τα Κρητικά τυριά που έχω αυτό το καιρό, γραβιέρα Γρεβενών και ένα σωρό άλλα που δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα.
Αυτή τη μακαρονάδα που έφτιαχνα και με " τσάκωσε " η Αχτιδούλα μου, είναι φτιαγμένη με κοτόπουλο στήθος που είχα στο ψυγείο κομμένο κομματάκια, πιπεριές πολύχρωμες σοταρισμένες και ψιλοκομμένες. Κρεμμυδι ξερό ένα μικρό σε λωρίδες, ντομάτα σάλτσα και μια μικρή κουταλιά πελτέ μέσα, λίγο κορν φλάουερ για να δέσει η σάλτσα στο τέλος δε ρ'ιχνω και λίγο πιπεράκι παραπάνω γιατί ...μου αρέσει ή λίγη πράσινη καυτερή πιπεριά όταν δεν θα φάνε άλλοι.
Απο επάνω λίγο τριμμένο τυρί ξερό απο την Κρήτη , νοστιμότατο και ..καλή μου όρεξη!

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ενα πιάτο ψηφιακά αφιερωμένο στη Marilia!

4 σχόλια
Είπα μπας και κάνω την Αχτίδα μου να ζηλέψει και έφτιαξα ένα φαγητό για τη μικρή μας φίλη marilia που εύχομαι κάποτε να φιλοξενήσουμε και να της το κάνω αυτό και καλύτερο !

Υλικά:
μοσχαράκι ( εγώ το κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια γιατί εδώ δεν τρώνε πολύ κρέας)
Κριθαράκι χοντρό
πιπεριές πολύχρωμες( στον καιρό τους τις κομματιάζω και τις έχω στη κατάψυξη)
1 σακουλάκι ζωμό λαχανικών δικό μου
1 κουτ.σ. πελτέ ντομάτας

Βράζω το κρέας πολύ καλά βάζοντας και το σακουλάκι με το ζωμό λαχανικών που σας είχα πει πως κάνω. Αν δεν έχω βάζω ένα απλό κύβο λαχανικών έτοιμο μα όπως ξέρετε κάνω 3 ειδών ζωμούς σε σακουλάκια για τα φαγητά μου όπως και σάλτσες στην εποχή τους( ευλογημένο καλοκαιράκι). Όταν βράσει προσθέτω λίγο βιτάμ και ρίχνω το κριθαράκι μαζί με τις πιπεριές που έχω προηγουμένως σοτάρει ελαφρά. Βέβαια κάθε φορά κάνω και κάποιες μικροαλλαγές όπως βάζοντας μανιτάρια που αρέσουν στην γυναίκα μου.
Τα αφήνω να πάρουν μια ελαφριά βράση και το ρίχνω στο ταψάκι ( πάει η γάστρα μου..έσπασε! ) και στο φούρνο για να πάρει τη νοστιμιά του.Το σερβίρω με λίγο τριμμένο τυράκι ( μου το έστειλαν απο Κρήτη), έτσι μου αρέσει.

Φίλη μου σήμερα φάε το πιάτο σου , αύριο μαγειρεύω θαλασσινά για τους φίλους που θα έρθουν να μας δουν απο Κατερίνη.


Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Φρικασέ με ζυγούρι

21 σχόλια

Φρικασέ με ζυγούρι έκανα χθες βράδυ για σήμερα φίλοι μου και έγινε νοστιμότατο! Λίγο παρεξηγημένο το ζυγούρι μπορεί να θέλει λίγο περισσότερο βράσιμο όμως είναι πολύ νόστιμο και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση ειδικά σε φαγητό με χορταρικά.

Υλικά:
ζυγούρι ανάλογα με τις μερίδες
3 μαρούλια
1 ρίζα αντίδι
2/3 απο το ματσάκι άνηθο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ( 10 κρεμ)
αλάτι -πιπέρι

Πλένω καλά το ζυγούρι, το κομματιάζω και το βάζω στη χύτρα ταχύτητος και το βράζω καλά.Μέσα σ' αυτό το ζωμό θα βάλω τα χορταρικά όλα και αφήνω το φαγητό να γίνει στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά σε σιγανή. Το σερβίρω φτιάχνοντας και ένα αυγολέμονο με 1 κουτ. σ. νεσεστέ για να δέσει.
Εύκολο φαγητό και πολύ νόστιμο, απο τα αγαπημένα της Αχτίδας μου και δικό μου.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Σελινόσουπα με μοσχαράκι

23 σχόλια
Θα σας πω οτι είναι απο τις μόνες σούπες που τρώει η γυναίκα μου με ευχαρίστηση και μιας και είναι λίγο άρωστη είπα να της κάνω το αγαπημένο της σέλινο. Λαΐκή λοιπόν το Σάββατο και πήρα υπέροχο σέλινο και μια ρίζα σέλερυ, φρέσκα καρότα και είχα μοσχαράκι στο ψυγείο.
Κόβω τα κομμάτια του σέλινου μεγάλα και όχο όπως οι άλλες σούπες και τα καρότα μακρόστενα και κομμένα στα τέσσερα κατα μήκος.Βάζω και λίγες πατατούλες χωρίς να τις κομματιάσω γι' αυτό και αγοράζω λίγες μικρές για τέτοια δουλειά.

Αφολυ πλύνω και κομματιάσω τα λαχανικά βράζω στη χύτρα ταχύτητος το κρέας κα το βάζω στην άκρη όπως βλέπετε. Στο ζωμό αυτό βάζω τα λαχανικά μόνα τους να βράσουν στο υπέροχο ζωμό που έχω προσθέσει και λάδι. Το βολβό απο το σέλινο το κόβω σε χοντρές φέτες και το βάζω μέσα.

Όταν δω οτι τα λαχανικά έγιναν προσθέτω το κρέας και τα αφήνω για την τυελευταία βράση .Δεν βάζω ούτε ρύζι ούτε άλλο ζυμαρικό.Το προτιμώ έτσι, με τη νοστιμιά του ζωμού του μοσχαριού.
Στο δίσκο το πιάτο της Αχτιδούλας μου, λίγοπιπέρι για νοστιμιά και ...της άρεσε βέβαια, γιατί προχθές μου την ζήτησε η ίδια!

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Κρεμμυδόπιττα

21 σχόλια
Η γυναίκα μου σήμερα γυρίζοντας απο την έκθεση μου είπε οτι οι φίλοι απο τα μπλοκ που την επισκέφτηκαν της είπαν οτι τώρα τελευταία ..τεμπελάζω και δεν γράφω τι κάνω.
Μη νομίζετε οτι κάθομαι, σήμερα έκανα λάχανο με χοιρινό, τώρα μόλις έκανα φραγκόκοτα με αρακά και χθες είχα κάνει και πίτα με κρεμμύδια που αγαπώ .

Νάτηνα λοιπόν , μπουγάτσα κρεμμυδόπιτα με μπόλικα καραμελλωμένα κρεμμύδια που τα έσβυσα με κρασί και έδωσαν μια γεύση πικάντικη στη πίτα.
Τη ζύμη την έκανα ως συνήθως με την τακτική της σφολιάτας ( μη με βάζετε να την ξαναγράψω, βαριέμαι ). Μόνο που τώρα κάνω μια άλλη τακτική καθώς βάζω τα φύλλα.Απλώνω το φύλλο κάτω πιο μεγάλο , το δεύτερο πιο μικρό , βάζω τη γέμιση και γυρνώ το μεγάλο εξωτερικό φύλλο προς τα μέσα σχεδόν μέχρι το κέντρο του ταψιού.Ένα μικρός κύκλος μένει στο κέντρο και φαίνεται η γέμιση.
Μετά βάζω το εξωτερικό ακριβώς όσο το ταψί και το τελευταίο το κάνω με γύρισμα σαν χόντρο τριγύρω.Γίνεται σαν μπουγάτσα και δεν την κόβω τη ζύμη νωπή, το ψήνω και μετά την κόβω.

Για τη γέμιση :

2 κιλά κρεμμύδια για το μεγάλο ταψί κομμένα χοντρές λωρίδες και μόνον δυο τα τρίβω στο ρεντέ.
Τα βάζω σε πλακερώ και τα σοτάρω για πολύ ώρα μέχρι να χαθούν τα υγρά τους και βάζω στο τέλος το αλάτι , το πιπέρι και λίγο κόκκινο γλυκό. Μόλις πάρουν χρώμα έντονο ρίχνω ένα μικρό ποτήρι κρασί μπρούσικο και ένα κύβο βοδινό δικό μου.
Στο Βέλγιο τρώγαμε πολύ το κρεμμύδι σαν σούπα και όταν την έκαμνα εδώ στην Ελλάδα η κόρη μου η Ειρήνη τρελλαινότανε..έχω πολύ καιρό να την κάνω και το σκέπτομαι να σας την δείξω κάποια φορά.
Δοκιμάστε την πίτα μου αυτή αν σας αρέσει το κρεμμύδι.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Τούρτα λεμονιού.

11 σχόλια
Μια τούρτα λεμονιού έκανα φίλοι μου για τη κόρη μου Ιωάννα που γιορτάζει σήμερα γιατί ξέρω οτι της αρέσει όπως ακριβως και σε μένα η γεύση του λεμονιού.

Υλικα:
Για το παντεσπάνι
1 φλιτζ. του νες καφέ βούτυρο φαστ
1 " " ζάχαρη
3 " αλεύρι
2 κτγ μπέικιν
4 αυγά μεγάλα
χυμό απο 1 λεμόνι και ξύσμα

Για το σιρόπι λεμονιού
1 και 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 γεμάτο γεμάτο νερό
χυμό απο 1 λεμόνι και το ξύσμα του

Για τη κρέμα λεμονιου:
1 μικρό Φιλαδέλφια
2 κτσ ζαχαρούχο Βλάχας
1 φιλτζ. μεγάλο κρέμα φυτική
1 φακελάκι ζελέ λεμονιού

Για γαρνίρισμα :
φυτική κρέμα γάλακτος
'ξύσμα λεμονιου
1/2 φλιτζ. άχνη
εσπεριοειδή γλασέ

Ετοιμάζω το σιρόπι, χωρίζω το παντεσπάνι σε 3 μέρη και βάζω το πάτο σε πιατέλα βρέχονατας το με το σιρόπι.Συγχρόνως χτυπω το Φιλαδέλφια με τη κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο και βάζω και ξύσμα.
Έχω φτιάξει το ζελέ λεμονιού με 1 φλιτζ. ζεστό νερό μόνο και το αφήνω να κρυώσει.Μέσα στη κρέμα βάζω το μισό ζελά και χτυπώ το μίγμα μέχρι να γίνει κρέμα που στέκεται.
Μετά στο υπόλοιπο ζελε προσθέτω ελάχιστο κρύο νερό για να αραιώσει ελαφρά και το κρατώ για τη διακόσμηση. Βάζω λοιπόν τη μισή κρέμα στο βρεγμένο πάτο , προσθέτω τον δεύτερο , τον βρέχω καλά με το σιρόπι. Κάνω και την ίδια διαδικασία για το τρίτο πάτο ενώ έχω χτυπήσει τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί με λίγο ξύσμα λεμονιού για μυρωδιά και λίγη άχνη.
Βάζω με σπάτουλα μια επιφάνεια ίσια επάνω στο 3ο πάτο και με κορνέ βάζω τουφίτσες σαντιγί γύρω γύρω σαν φράγμα γιατί μέσα επάνω στην επιφάνεια ρίχνω το ζελέ.Μετά με το κορνέ στολίζω τη τούρτα ολόγυρα και ρίχνω τα ζελεδάκια και λίγο ξύσμα λεμονιού για χρώμα.
Πρέπει να πω οτι τα λεμόνια μου τα έστειλε η φίλη μου η Ιουλία απο τη Κρήτη απο το δένδρο της και ήταν υπέροχα σε μυρωδιά και ακέρωτα βέβαια.

Σας ευχομαι καλή επιτυχία και σας κερνώ αν περάσετε απο το σπίτι της κόρης μου!