Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Πάστα Φλόρα

16 σχόλια
Πάστα Φλόρα με πορτοκάλι μαρμελάδα

1 βιτάμ
3 φλιτζ. αλέυρι
1 φλιτ. ζάχαρη
2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1 βανίλα
ξύσμα απο πορτοκάλι
2 αυγά
λίγο κονιάκ

Ξύνω το παγωμένο βιτάμ στο ρεντέ προσθέτω τη ζάχαρη, το ξύσμα , τη βανίλια και τα αυγά , προσθέτω το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και το τρίβω με το χέρι. Απλώνω τα 3/4 της ζύμης στο ταψί, γεμίζω την επιφάνεια με μαρμελάδα πορτοκάλι και με την υπόλοιπη ζύμη κάνω κορδόνια και στολίζω την επιφάνεια της ζύμης . Το ψήνω στους 180 β για 45 λεπτά.

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Σπλήνα γεμιστή

14 σχόλια

Η φωτογραφία βέβαια είναι απο τη πέρσι το Πάσχα που έκανα αυτό το πιάτο. Ιδιαίτερος μεζές φίλοι μου, θα το κάνω και φέτος μαζί με τους τζιγεροσαρμάδες.
Όπως έχετε δει έχω κάνει κατάληψη στο μπλοκ του άνδρα μου που βαριέται αυτό το καιρό να γράψει αυτά που κάνει .Μη νομίζετε οτι σταμάτησε να μαγειρεύει...αυτό είναι κάτι αδύνατο γι' αυτόν, τώρα σχεδιάζει πως θα βάλει πάλι τη σούβλα στο μπαλκόνι!
Στο φαγητό μας λοιπόν!
Σπλήνα γεμιστή
Υλικά:
1 σπλήνα μοσχαρίσια μέτρια
συκωταριά αρνίσια κομμένη ψιλα κομματάκια με το ψαλίδι
ρύζι ανάλογο με το μέγεθος της σπλήνας.
1/2 ματσάκι άνηθος
δυόσμο φρέσκο
1 ματσάκι ( 5 κομμάτια) φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 μικρή ντομάτα
λίγο ξηρό κρασί

Έχω κομματιάσει τη συκωταριά σε μικρά πολύ κομματάκια με το ψαλίδι.Βέβαια δεν τη βάζω όλη, συνήθως κάνω έτσι δυο συκωταριές και φιάχνω συγχρόνως και τους τζιγεροσαρμάδες αφού η γέμιση είναι ίδια. Για μια σπλήνα λοιπόν βάζω 2 φλιτζ. απο τη συκωταριά ανακατεμένη, 1 1/2 φλιτζ. του καφέ ρύζι καρολίνα, τα πράσινα που σας είπα , και το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο ρεντέ. Τρίβω μέσα και μια μικρή ντομάτα, αλάτι και πιπέρι.
Πλένω καλά τη σπλήνα και την κόβω στο μάκρος με το μαχαιράκι προσεκτικά ανοίγοντας κάτι σαν σακούλα σιγά σιγά με το μαχαιράκι. Αφού λοιπόν την ανοίξω καλά τη γεμίζω με τη γέμιση που έχω φιάξει και εν συνεχεία με μια βελόνα και κλωστή ράβω το άνοιγμα. Την βάζω μέσα σε ταψάκι , την περιχύνω και με το κρασί ( ένα μικρό ποτ. του κρασιού και βάζω δίπλα και λίγες πατατούλες που τις λαδώνω ελάχιστα γιατί η γέμιση της σπλήνας θα βγάλει το λάδι της.
Κόβεται φέτες φέτες όταν κρυώσει και είναι ένας όμορφος μεζές για το Πασχαλινό τραπέζι για ...μερακλήδες βέβαια!

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Σος φράουλας

16 σχόλια
Αυτό το καιρό υπάρχουν φράουλες πολλές στην αγορά και εγώ παίρνω και φιάχνω εκτός απο μαρμελάφα και σος φράουλας που διατηρώ σε γυάλινα σαν κονσέρβα για να τα έχω όταν φιάχνω τούρτες.
Πλένω κα καθαρίζω τις φράουλες και τις βάζω σε μια κατσαρολίτσα με ζάχαρη ανάλογη της ποσότητας και όχι πολύ ( στο κιλό βάζω μόνο 1 φλιτζ. του τσαγιού) .Την αφήνω να πάρει βράση και μη ξεχνάτε..δεν βάζω νερό , αρκεί αυτό που φέρει επάνω της η φράουλα όταν πλύνεται.
Τέλος μια κουταλιά κορν φλάουερ μέσα στο υγρό που αφήνει το κάνει να μελώνει ελαφρά χωρίς να πύξει. Έτοιμη η σάλτσα μου για τούρτες και τάρτες κρύες και για παγωτό γιατί όχι!

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

Γαρδουμπίτσες στο φούρνο

11 σχόλια

Η φωτογραφία είναι απο πέρσι μα είπα να σας πω κάποιες συνταγές μου που κάνω κάθε χρόνο στο Πασχαλινό τραπέζι μου και που τις έχω απο τη γιαγιά μου .

Υλικά:
εντεράκια απο αρνάκι περίπου 1 1/2 κιλό
μια συκωταριά αρνήσια
λίγη σκέπη
λεμόνι
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Σε αυτό το φαγητό χρειάζεται πολύ καθάρισμα γι' αυτό όλα αυτά τα κάνω πριν λίγες μέρες και τα βάζω στη κατάψυξη για να τα τυλίξω εκείνη τη μέρα.
Καθαρίζω τα έντερα γυρίζοντας τα ανάποδα με ένα ..καλαμάκι του καφέ.Μετά τα βάζω σε μία λεκάνη με λεμόνι και λίγο νερό να ασπρίσου. Κόβω τα συκωτάκια και λίγο πνευμόνι και γενικά τα γλυκάδια , το ίδιο κάνω και με τη σκέπη ( τη μαντίλα όπως τη λένε ).Τα βάζω σε μια λεκάνη και ρίχνω μέσα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι,ρίγανη, ελάχιστη μουστάρδα και τα ανακατεύω.
Σε καλαμάκια απο σουβλάκι περνώ τα κομματάκια και λίγη σκέπη, μετά πιάνω την άκρη απο τα έντερα και τα τυλίγω απο τη μια άκρη στην 'άλλη χιαστί και μετά και λίγο στα γύρω μέχρι να σκεπάσω τα κομμάτια .
Τα βάζω στο ταψί με πατατούλες που κι αυτές τις έχω αλατοπιπερώσει και λαδ'ωσει ελαφρά γιατί βγάζει το λίπος η συκωταριά. .Ξ'ερω πως το βλέπετε μπελαλίδικο μα είναι πεντανόστιμος μεζές
.

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Δοκιμάζοντας τη φόρμα δώρο που μου έκανε η φίλη Πουαντερί!

7 σχόλια
Για μένα ήταν το δώρο φίλοι μου μα έχω την υποψία οτι στο βάθος βάθος για την Αχτίδα μου τα έφερε! Μία φόρμα σιλικόνης και ένα γάντι ίδιο.
Όμως πρόλαβα και έκανα πρώτος ένα όμορφο ψωμάκι για να τη δοκιμάσω και έγινε υπέροχα αφράτο όπως βλέπετε. Μα όπως φανταστήκατε δεν έμεινε η φόρμα στα χέρια μου...
Η Αχτίδα έκανε ένα αλμυρό κέικ με κασέρια, πιπεριές και ζαμπόν όπως είδα μα δεν δοκίμασα γιατί το έστειλε κι όλας σε μια φίλη που της το ζήτησε για το πάρτυ του παιδιού της.

Όμως όπως είδα αργότερα έκανε και ένα κέικ λεμονιού για τα πρωινά του παππού μας που θέλει πάντα το κεκάκι του με μαρμελάδα το πρωί μαζί με το γάλα!

Το βράδυ πάντως που σηκώνομαι με μια λιγούρα που δεν λέγεται και η Αχτίδα με φωνάζει λέω να τιμήσω το κέικ της με μαρμελάδα βέβαια.

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Μηλόπιτα μπουγάτσα της Αχτίδας

9 σχόλια
Μια μπουγάτσα σκαρφίστηκα φίλοι μου σήμερα το βράδυ θέλοντας να κάνω ένα γλυκάκι νηστείας για δοκιμή.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
3 φλιτζ. νερό
3/4 φλίτζ. σταφίδες
3/4 φλιτζ. καρύδια ψιλοκομμένα
3 μήλα κομμένα μικρά κυβάκια ή τριμ. σε χοντρό ρεντέ
1 βιτάμ
2/3 φλιτζ. ζάχαρη καστανή ( είχα και έβαλα)
Για γαρνίρισμα:
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Σε ένα ταψί βουτυρωμένο έκανα πλισέ τα φύλλα ένα ένα βουτυρωμένα. Σε ένα μπολ ανακάτεψα το νερό , τη ζάχαρη , το σιμιγδάλι,τις σταφίδες,τα καρύδια και τα μήλα.
Έριξα το χυλό αυτό επάνω απο τα φύλλα και τα έβαλα στο φούρνο. Τα έψησα μέχρι να ροδίσει για τα καλά η επιφάνεια.Το άφησα να κρυώσει και έριξα μπόλικη άχνη με κανέλα.

Τελικά έγινε πολύ όμορφο , όχι πολύ γλυκό γιατί τα μήλα μου ήταν και ξυνόμηλα που αγαπώ.

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Ψευτομουσακάς

10 σχόλια

Ένα ψευτομουσακά θα σας πω σήμερα με διάφορα λαχανικά που έχετε στο σπίτι όπως μελιντζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, πιπεριές, ότι σας βρίσκεται. Τα κόβετε σε κύβους μεγάλους, τα τηγανίζετε ελαφρά και τα αφήνετε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν ότι λάδι έχου.Φιάξτε μια απλή σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι, μαιντανό και ένα κύβο και ανακατεύετε τη σάλτσα με τα τηγανισμένα λαχανικά και ένα φιλτζάνι κασέρια αν θέλετε και δεν νηστεύετε. Τα βάζετε σε ένα ταψάκι, κάνετε απο επάνω μια μπεσαμέλ και το ψήνετε. Γρήγορο απλό και νόστιμο.

Ό Δημήτρης μου έχει γεννέθλια!

17 σχόλια

birthday comments, birthday graphics


Το αγόρι μου των 6....ααααα και κάτι... Μαΐων γιορτάζει σήμερα κι εγώ του εύχομαι να είναι πάντα καλά γιατί είναι ο πιο καλός σύζυγος στο κόσμο και γιατί η ζωή μου δεν θα είχε ούτε πιπέρι ούτε ζάχαρη χωρίς αυτόν!
Του κάνω δώρο ..τον εαυτό μου σε περιτύλιγμα δώρου σε στυλ Κλεοπάτρας μέσα σε τζακούζι , άντε και κανένα σέξυ συνολάκι για να του αλλάξω το ...φαγητό..!
Δεν του κάνω τούρτα γιατί...θέλω να κάνω δίαιτα μα να είσαστε σίγουροι οτι κάπου θα βρώ να του βάλω το κεράκι ( να πω δάσος ; ...θα με πείτε κακίστρω !) Αγάπη μου Χρόνια σου Πολλά και Καλά και όπως λες...και ένα βαγόνι λίρες την ..ημέρα μέχρι τα ...120 σου!
Να είσαι πάντα ευτυχισμένος και να με κακομαθαίνεις γιατί...ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Tάρτα σοκολατίνας με καρύδια και καραμέλα

12 σχόλια


Τη συνταγή μου την έφερε η κόρη μου η Ιωάννα σε ένα σχισμένο φύλλο απο περιοδικό που διάβασε στο ...παιδίατρο την ώρα που περίμενε.
-Μαμά θα μου τη φτιάξεις μου είπε; Χαλάει η μαμά χατήρι;
Είδα οτι είναι μια όμορφη συνταγή με σοκολάτα και καρύδια, στην αρχή μου φάνηκε δύσκολη μετά όμως την καλοδιάβασα και είδα οτι δεν ήταν και κάτι το φοβερό.Πιστεύω οτι είναι του Παρλιάρου γιατί μόνον αυτός συνηθίζει να μετρά με τόση ακρίβεια τα υλικά που βάζει.
Υλικά:
Για τη ζύμη
80 γρμ βούτυρο απο το ψυγείο κομμένο σε κυβάκια
65 γρμ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
175 γρμ αλεύρι
40 γρμ κακάο
Για τη γέμιση
160 γρμ καστανή ζάχαρη
80 γρμ βούτυρο
100 γρμ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρμ καρυδόψιχα
Για την επικάλυψη
250 γρμ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρμ κουβερτούρα 55% κακάο ψιλοκομμένη
( εγώ έβαλα 3 φακελάκια σταγονες σοκ. κουβερτ.)
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.Βάζουμε τη ζύμη σε μια φόρμα για τάρτα και επάνω μια ζελατίνα ψησίματος .Γεμίζω την επιφάνεια με φασόλια για να μην ανεβεί η ζύμη και τη ψήνουμε για 20 λεπτά, μετά βγάζω τη ζελατίνα και τα φασόλια και την αφήνω άλλα 10 λεπτά.Όταν τη βγάλω την αφήνω να κρυώσει.
Τη γέμιση τωρα:Βάζουμε τη ζάχαρη και τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 10 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια καστανόξανθη ρευστή κρέμα.Τη βγάζω απο τη φωτιά και προσθέτω τα καρύδια που τα έχω χτυπήσει στο μούλτι. Απλώνω το μίγμα επάνω στη τάρτα τη ψημένη και το βάζω στην άκρη να κρυώσει μέχρι να κάνω την επικάλυψη.


Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνω, λίγο πριν πάρει βράση την βγάζω και ρίχνω μέσα τη κουβερτούρα ( προτιμώ τις σταγόνες σοκολάτας).Την ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεια κρέμα ( κρέμα γκανάς) και την αδειάζουμε επάνω απο την άλλη κρέμα.


Όταν την δοκίμασα ήταν υπέροχη φίλοι μου και ειδικά ο Δημήτρης που είναι δύσκολος στα γλυκά την ..τίμησε όσο δεν λέγεται.
Μη φοβάστε την εκτέλεση, τελικά δεν είναι δύσκολη όπως φαίνεται.

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Μπριάμ σε γάστρα

10 σχόλια
Ένα ανοιξιάτικο και συγρόνως νηστίσιμο φαγητό σκέφτηκα να κάνω σήμερα αντικρύζοντας στο τραπέζι στη φρουτιέρα τις μελιντζάνες και το κολοκυθάκι που άφησε η Αχτίδα μου μιας και βαρέθηκε ( λόγω χαμάμ !) να κάνει τα μπουρεκάκια που ήθελε!

Υλικά:
2 μελιντζάνες
1 κολοκυθάκι
3 πράσινες πιπεριές
3 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
μαιντανό
ντομάτα φρέσκια
σκορδάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 πράσο ψιλοκομμένο
Τα κομμάτιασα , τα τηγάνισα ελαφρά και τα έβαλα σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα λάδια. Τα έβαλα στη γάστρα αλατοπιπερωμένα και σκορπίζοντας το μαιντανό και τα κρεμμύδια. Έβαλα τις ντομάτες κομμένες κύβους μεγάλους , λάδι , σκορδάκι και στο φούρνο. Σας λέω οτι κι εγώ που δεν τα πάω καλά με τα λαδερά και φωνάζει η Αχτίδα μου το έφαγα με πολύ νοστιμιά.