Κυριακή 25 Απριλίου 2010

τσιζ κέικ λεμόνι της Αχτίδας

13 σχόλια
Για τη φίλη μου Ελένη απο τη Λάρισα που μου το ζητά επίμονα!


ΤΣΙΖ ΚΕΙΚ λΕΜΟΝΙ
Υλικά:
Για τη βάση.
1 πακέτο μπισκότα τετράγωνα Παπαδοπούλου
3/4 απο το χρυσό πακέτο βιτάμ
1 φιλτζ. καφέ λικέρ λεμοντσέλο ( αν δεν έχετε προτιμείστε κάτι λευκό )
( πολλές φορές προσθέτω ένα μιγμα απο αμύγδαλα και καραμέλα που φιάχνω τα κάνω σκόνη και το διατηρώ σε βάζο)
Για τη κρέμα:
1 Φιλαδέλφεια ( 300 γρμ.)
3/4 απο το κουτί Φυτικής Κρέμας Torre παγωμένο
3 κουτ. σ. ζαχαρούχο Βλάχας
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
Ξύσμα λεμονιού

Για την επιφάνεια :
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνω στα μικροκύμματα το βούτυρο και ρίχνω μέσα το λικέρ.Προσθέτω τα μπιισκότα τριμμένα σκόνη και ανακατεύω καλά να γίνει μια μάζα που την απλώνω σε φόρμα με στεφάνη.
Βάζω σε μια λεκάνη το τυρί και τοπ χτυπώ με μιξεράκι χειρός με το ζαχαρούχο.Προσθέτω το ξύσμα και τη κρέμα γάλακτος.Έχω εντομεταξύ διαλύσει σε ένα φλιτζ. ζεστό νερό το φακελάκι του ζελέ χωρίς να προσθέσω το 2ο φλιτζάνι με κρύο νερό.
Όσο χτυπώ τη κρέμα αυτό έχει σχετικά κρυώσει και το προσθέτω στο μίγμα, εν συνεχεία το ρίχνω επάνω στη βάση που έχω αφήσει να κρυώσει στο ψυγείο. Το βάζω τώρα στο ψυγείο να κρυώσει και αυτή και μετά με ένα ακόμα φακελάκι κάνω κανονικά ζελέ και το ρίχνω στην επιφάνεια προσεκτικά. Ψυγείο και ..έτοιμο το τσιζ κέικ μας.
Ελαφρύ , διακριτική η γλυκάδα του ότι πρέπει μετά απο ένα ...πλούσιο γεύμα!

Ελένη μου καλή επιτυχία!

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Αρνάκι με καραμελ. κρεμμύδια

6 σχόλια

Υλικά :
αρνάκι σε κομμάτια
κρεμμύδια κοκκινα κομμένα σε λωρίδες
κρασί μπρούσικο
πελτέ ντομάτας 1 κουτ.σ.
2-3 σκελίδες σκορδο
λίγο πιπέρι άσπαστο
μανιτάρια πλευρώτους σε λωρίδες
πατάτες για γαρνίρισμα η ρύζι

Έκοψα το αρνάκι μου σε λωρίδες το σιγάρισα ελαφρά και το έσβυσα με μπρούσικο κρασί.
Σε μια άλλη πλακέ κατσαρόλα καραμέλωσα τα κρεμμύδια για αρκετή ώρα σε σιγανή φωτιά και τέλος έβαλα τις σκελίδες του σκόρδου σε μεγάλα κομμάτια.Πρόσθεσα και τα μανιτάρια και τα σοτάρισα να πάρουν χρώμα.Έριξα το μίγμα αυτό μέσα στη κατσαρόλα με το αρνάκι, και έριξα ένα κύβο δικό μου απο μοσχάρι μέσα στον οποίο είχα βάλει ένα κοτ. σ. πελτέ. Άφησα να γίνει το αρνάκι με λίγο ζουμί σε χαμηλή φωτιά και τέλος βάζοντας το στα πιάτα το γαρνίρισα με πατάτες τηγανιτές που αρέσουν σε μένα και ρύζι που αγαπά η Αχτίδα μου.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Σύκο γλυκό

12 σχόλια
Για να μη λέει το κορίτσι μου οτι μόνον εκείνη κάνει γλυκά ...
Τα μάζεψα και τα έκανα μόνος μου όπως κάθε χρόνο, εύκολο γλυκό για μένα και ωραίο να στολίζει τις τούρτες της η Αχτίδα μου!
Υλικά:
( εγώ βέβαια έκανα μεγάλη ποσότητα σε σύκα γιατί μάζεψα πολλά)
Για 40-50 σύκα ( ήταν μικρά σχετικά)
1200 γρμ ζάχαρη
3 φλιτζ. νερό
1/2 βάζο γλυκόζη
χυμό απο ένα λέμόνι
2 βανίλιες

Τα έκοψα το κοτσανάκι, τα τρύπησα με ένα καλαμάκι απο σουβλάκι, τα έβαλα να βράσουν και πέταξα το πρώτο νερό.Τα έβρασα πάλι για 2η φορά και τα στράγκιξα .Τα άφησα για 1-2 ώρες σε νερό τα στράγκιξα ξανά ένα ένα χωρίς να τα διαλύσω και έφτιαξα το σιρόπι .Τα έβαλα μέσα και τα έβρασα πάλι με το σιρόπι.Τα άφησα να κρυώσουν ,δοκίμασα το σιρόπι και τα ξαναέδεσα.
Όταν κρύωσε το έβαλε η Αχτίδα μου σε βαζάκια και έβγαλε πάλι τα πετσετάκια της και τα φιογκιά για να τα στολίσει.Ξεχώρισε το καλυτερο για τη φίλη της την Ιουλία και τα έβαλε για φωτογραφία. Της έκλεψα κι εγώ μια.

Πάντως όποια θέλει σύκα ..έχω στο μπαλκόνι...πολλά μάζεψα πάλι!

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μανιτάρια ψητά με τυριά και πιπεριές

5 σχόλια

Ξέρω , ξέρω ..είμαι λίγο εξαφανισμένος , όχι απο τη κουζίνα αλλά απο τον υπολογιστή και άφησα την Αχτίδα να κάνει γλυκά γιατί μη σας πει ψέμματα ..τα φαγητά εγώ τα κάνω!
Σήμερα λοιπόν περιμένω την Ειρήνη μου και είπα να κάνω μια σπεσιαλιτέ μου με μανιτάρια που την έκανα προχθές που ήρθε το Δρομάκι και τελικά το έφαγε όλο η Αχτίδα!
Χρειάζονται μανιτάρια Πόρτε Μπέλο ,τόσα όσα υπολογίζετε οτι θα φάτε.
Τα πλένω με βρεγμένο πανί για να μη πάρουν νερό και τα βάζω ανάποδα σε βουτυρωμένο ελαφρά ταψί.


Έχω κόψει πιπεριές σε λεπτές φετούλες, μαιντανό ψιλοκομμένο, ντομάτες σε πολύ λεπτές φετούλες, κασέρι τριμμένο του Σωχού που εγώ προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο κασέρι ( Β. Ελλάδος) και λίγη φέτα τριμμένη κατσικίσια με ένα μικρό κυβάκι της επάνω.


Σε ένα φλιτζ. έχω λιώσει φρέσκο βούτυρο ( εδώ φωνάζει η Αχτίδα που δεν το αγαπά) και ένα ζωμό κρέατος απο το δικό μου που φιάχνω. Τώρα αν θέλετε βάλτε ένα ζωμό της Κνορ που κυκλοφορεί.Αφού βάλω επάνω στρωμένα με τη σειρά όλα τα υλικά ρίχνω απο μια κουταλιά απο το μιγμα αυτό.

Τώρα μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με ότι υλικά έχετε, είπαμε ..φαντασία και παιχνίδι είναι η κουζίνα .

Τώρα θα σας δείξω και μια σαλάτα που έφιαχνα στο Βέλγιο με ΣΟΚΟΎ ( δεν ξέρω πως τα λένε εδώ ( μεγαλώνουν μέσα στη γη και αν τα δει ο ήλιος πικρίζουν).


Αντικατέστησα λοιπόν αυτό με το κινέζικο λάχανο όπως το λένε που το έκοψα μακρόστενες λωρίδες, έτριψα χοντροκομμένες στο ρεντέ λωρίδες απο καρότο και τα σοτάρισα στο τηγάνι με βρέσκο βούτυρο ( δεν σας λέω το άκουσα...γκρίνια μαύρη!) και έσβυσα και έδεσα το ζουμί αυτό με μια φέτα τυρί.
Την έφαγαν όλοι και δεν είπαν τίποτε πια για το βούτυρο.Τώρα εσείς μπορείτε να το φιάξετε με βιτάμ μα εγώ στο Βέλγιο έτσι το ήξερα , έτσι το έκαμνα πάντα!
Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τσιζ κέικ με τροπικά φρούτα

10 σχόλια

Σήμερα περιμένω φίλες απο τα μπλοκ για καφεδάκι , τους έκανα ένα κείκ τρούφας , μανιταρόπιτα που ψήνεται ακόμα στο φούρνο και...τσιζ κέικ με τροπικά φρούτα μιας και΄ήθελα να δοκιμάσω κάτι κονσέρβες με τέτοια φρούτα σε μπαλάκι που μου αγόρασε ο Δημήτρης μου. Μην αναρωτιέστε γιατί έχει εξαφανιστεί απο το μπλοκ, μαγειρεύει πάντα μα φιάχνει συγχρόνως το μπάνιο της Ιωάννας και είναι εκεί κάθε μέρα.( πχ. τώρα!)

Τσις κέικ με τροπικά φρούτα παπάγια, ανανά και μάνγκο

1 πακέτο μπισκότα Παπαδοπούλου
200 γρμ . βούτυρο βιτάμ
λίγο λικέρ ( έβαλα λεμοντσέλο)
1 Φιλαδέλφεια 250 γρμ
400 γρμ. φυτική ( πάντα) κρέμα γάλακτος ( όχι ολόκληρο το κουτί δηλαδή)
3 κτσ ζαχαρούχο βλάχας
1 φακελάκι ζελέ ανανά
κονσέρβες απο φρούτα ( έβαλα 3 μικρές διαφορετικές σε είδος φρούτου)

Κάνω σκόνη τα μπισκότα και τα ρίχνω μέσα στο λιωμένο βούτυρο στα μικροκύμματα.Προσθέτω το λικέρ και βάζω το μίγμα σε φόρμα με στεφάνη που βλέπετε στη φωτογραφία και το βάζω στο ψυγείο.
Χτυπώ το τυρί με το ζαχαρούχο , προσθέτω τη κρέμα γάλακτος και τέλος το ζελέ που έχω κάνει με ένα φακελάκι και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό. Προσθέτω το μίγμα επάνω απο τη βάση και το απλώνω στρωτά .Το βάζω στο ψυγείο και εν συνεχεία αδειάζω τις κονσέρβες σε τρυπητό και παίρνω το χυμό που τον βάζω σε ένα κατσαρολάκι και το δένω με μια κουτ. σ. κορν φλάουερ.
Προσθέτω τα φρούτα που τα έκοψα στη μέση γιατί ήταν μπαλίτσες και απλώνω το μιγμα επάνω απο τη κρέμα.Το βάζω στο ψυγείο και..περιμένω να παγώσει όπως τώρα δηλαδή! Μέσα στο χυμό να είμαι ειλικρινήες έβαλα και το χυμό απο μισό λεμόνι γιατί εγώ προσωπικά δεν αγαπώ τα πολύ γλυκά φρούτα.

Συνήθως όποιος έρχεται σπίτι μου ζητά να του κάνω τσιζ κέικ και συνήθως προτιμούν λεμόνι. Περιμένω τη Μαρία Τζιρίτα στις 24 που μου το πζήτησε και τότε θα σας πω πάλι τη συνταγή του.

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Τζιγεροσαρμάδες

7 σχόλια
Τζιγεροσαρμάδες σας υποσχέθηκα να σας δείξω πως τους κάνω καο περίμενα να τους φιάξω σήμερα το πρωί για να σας τους δείξω.Έκανα 6 ταψάκια για να δώσω και σε δυο φίλες που μου ζήτησαν για αύριο στο τραπέζι τους.
Μια συκωταριά φίλοι μου πολύ ψιλοκομμένη με το ψαλιδάκι συν και το συκώτι απο τη συκωταριά που έφιαξα τη μαγειρίτσα και δεν το βάζω μέσα. Μη ξεχάσετε να βάλετε μέσα τα γλυκάδια και απο τη σκέπη που θα τα τυλίξω ότι κομματάκια μείνουν τα κόβω με το ψαλιδάκι και τα βάζω στη γέμιση.

Αυτή είναι η σκέπη που τη βάζω σε ζεστό νερό να πλυθεί και να μαλακώσει οπότε τη κόβω σε μικρά κομμάτια γιατί εγώ φίλοι μου κάνω τους τζιγεροσαρμάδες μικρούς , μπουκίτσες για να μη σε λυγώνουν επειδή είναι λίγο βαρύς μα πεντανόστιμος μεζές.

Τη σκέπη λοιπόν τη κόβω σε μικρά τετράγωνα περίπου μέρη και τα έχω έτοιμα .Μετά ξεκινώ τη γέμιση.
Μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια απο το μπακξέ του άνδρα μου, τη συκωταριά ψιλοκομμμένη, ένα ματσάκι άνηθο και μισό ματσάκι δυόσμο.Επίσης βάζω ένα κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο ρεντέ και μια ντομάτα μικρή.Τα σωτάρω όλα μαζί και βάζω ένα φιλτζ. ρύζι καρολίνα. Τέλος βάζω ένα αυγό για να δέσει η γέμιση, αλάτι και πιπέρι!


Έχω έτοιμες τις σκέπες σε κομματάκια απλωμένες σε ένα δίσκο.

Παίρνω το κομμάτι της σκέπης στο χέρι μου και βάζω μια κουταλιά γέμιση και μετά το κλείνω σαν μαντιλάκι τις τέσσερεις πλευρές.

Τους βάζω έναν έναν στο ταψάκι και του κάνω ένα πέρασμα με το βουρτσάκι λίγη φυτίνη επάνω τους ελάχιστη όμως γιατί όλα της γέμισης είναι λυπαρά.

Τα ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθούν καλά καλά και πιστέψτε με γίνονται ακόμα πιο υπέροχοι αν βάλετε και πατατούλες ενδιάμεσα. Και του χρόνου φίλοι μου , μια συνταγή της γιαγιάς και της προγιαγιάς μου απο τη Πόλη που δεν λείπει ΠΟΤΕ απο το Πασχαλινό τραπέζι μας.


Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση καλοί μου φίλοι.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Μαγειρίτσα

10 σχόλια
Σήμερα απο το πρωί αφού πήγα πρώτα και χαιρέτησα στον Επιτάφειο έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά της κουζίνας ।Η κούραση μου δεν λέγεται, καλύτερα να ζωγράφιζα δεκάδες αυγά। Όμως έπρεπε να προετοιμάσω τις συκωταριές για τη μαγειρίτσα και τους τζιγεροσαρμάδες μου που θα σας πω τη συνταγή αύριο .
Για τη μαγειρίτσα μου αγόρασα μια φρέσκια συκωταριά απο το κρεοπώλη της γειτονιάς μου μαζί με το αρνί και τα εντεράκια για το κοκορέτσι.
Μαγειρίτσα λοιπόν και να τα υλικά.
Υλικά
1 συκωταριά μικρή ( χωρίς το συκώτι)
1 κιλό εντεράκια
15 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 κλωνάρια δυόσμο
1-2 φλιτζ. του καφέ ρύζι καρολίνα

Εκτέλεση:
Καθαρίζω και κομματιάζω με το ψαλίδι τη συκωταριά χωρίς όμως το συκώτι που το κρατώ για να το βάλω στη γέμιση του τζιγεροσαρμά। Πλένω και αναποδογυρίζω τα εντεράκια , με ένα καλαμάκι απο σουβλάκι για να είναι εντελώς καθαρά, τα βάζω μέσα σε νερό με ξύδι για να ασπρίσουν και μετά τα πλέκω με το δάχτυλο σαν τσιγκελάκι πλεξούδες.
Τα ζεματώ και πετώ το πρώτο νερό και μετά κόβω τα πλεξουδάκια σε μικρά κομμάτια
3 εκατ. περίπου, επίσης ζεματώ και τα μικρά κομματάκια της συκωταριάς.
Κόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκι, τρίβω στο ρεντέ το κρεμμύδι, ψιλοκόβω τον άνηθο και το δυόσμο. Τα βάζω σε μια κατσαρόλα όλα τα κομματάκια της συκωταριάς και τα εντεράκια και εν συνεχεία προσθέτω τα χορταρικά αφήνοντας στο τέλος το δυόσμο για να μη πικρίσει η σούπα.
Την βράζω σε σιγανή φωτιά όλη μέρα, μοσχοβολά Πάσχα το σπίτι και στο τέλος προσθέτω το ρύζι ( εγώ προσωπικά βάζω μόνον 1 φλιτζ. )

Λίγο πριν το σερβίρω κάνω ένα αυγολέμονο .Και του χρόνου θα πω!