Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Λαδερά φασολάκια

4 σχόλια


Λαδερά φασολάκια είπα να κάνω αν και έβαλα και μια πατατούλα μέσα για το παππού μας που τις αγαπά.

Φρέσκα φασολάκια ( που τα καθάρισα για να μη βρω καμμιά κλωστή )
1 ντομάτα μεγάλη ώριμη κομμένη κύβους
1 ξερό κρεμμύδι στο ρεντέ
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκορδάκι
1/2 ματσάκι μαιντανό
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Ζωμό μοσχαρίσιο απο αυτούς που μου κάνει ο Δημήτρης μου.


 Εύκολο φαγητό , νόστιμο, καλοκαιρινό φίλοι μου, θα στραβωμουτσουνιάσει ο Δημήτρης μου που δεν θα δει κρέας όμως θα το φάει και θα πει κι ένα τραγούδι!!

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Κέικ με βερύκοκα και κεράσια

9 σχόλια
Είναι εποχή που ένα κεκάκι με φρούτα είναι ευπρόσδεκτο στη βεράντα μαζί με το πρωινό ή το απογευματινό καφεδάκι. Δείξτε φαντασία εσείς περισσότερο οι νεαρές φίλες και φιάξτε κέικ με ότι φρούτα έχετε σπίτι και ..καλή επιτυχία!






Αφού έβαλα τι ειδικό σπρεύ στη φόρμα  ( ή το κλασικό βουτύρωμα αλεύρωμα) έβαλα με λίγο σχέδιο τα κομμένα φρούτα στη βάση της φόρμας!



Έφιαξα το μίγμα που είναι μια συνηθισμένη δόση κέικ απλή με μόνο άρωμα τη βανίλια και λίγο λικέρ δικό μου λεμοντσέλο.
Υλικά: 
1 φλιτζ. λάδι ηλιέλαιο
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 αλεύρι Γιώτη βανίλιας
1 σφινάκι λικέρ 
1 βανίλια
1 φλιτζ. γάλα
4 αυγά  
λίγη μαρμελάδα βερύκοκο


Απλά χτυπάτε πολύ καλά το λάδι με τη ζάχαρη και εν συνεχεία ένα ένα  τα αυγά.Προσθέτετε το κοσκινισμένο αλεύρι και τέλος το γάλα με το λικέρ. Χύνετε το μίγμα επάνω απο τα φρούτα.




Επάνω απο το μίγμα ρίξτε λίγη μαρμελάδα βερύκοκο που ξυνίζει ελαφρά και το κάνει πιό υγρό όταν ψηθεί. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και το ψήνουμε για 1 ώρα στους 165-180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο.




Καλή σας επιτυχία .

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Κολιαδάκια με ντομάτα

9 σχόλια

Κολιούς μικρούς βρήκα σήμερα στη λαική με ψιλό γαύρο επίσης. Φίσκα τα ψαράδικα απο αυτά γι' αυτό και πολύ φθηνή η τιμή τους...μόνο 1 ευρώ το κιλό και σε παρακαλούσαν.
Η Αχτίδα μου τον είδε και μου είπε οτι θα τον ήθελε με ντομάτα οπότε... τι νομίζετε οτι έφτιαξα! Τηγάνισα βέβαια και γαύρο για το ουζάκι του μεζέ!

Κολιαδάκια με ντομάτα , πιπεριές και άρωμα βασιλικού.

Κολιοί μικροί στο μέγεθος σαρδέλας
4 ντονάτς
1 πιπεριά Φλωρίνης πράσινη
λίγο βασιλικό ( απο τη γλάστρα μου)
λίγη πιπεριά καυτερή
Καθ΄'αρισα καλά τα ψαράκια αφαιρώντας το μεσαίο κόκαλο επειδή είναι μικρά.
Έτριψα τις ντομάτες , πρόσθεσα λίγη ζαχαρούλα, τις πιπεριές ,λαδάκι , πιπεριά καυτερή και μαυροπίπερο λίγο. Μόλις πήρε τη βράση της και άρχισε να δένει έβαλα τα κολιαδάκια που τα είχα καθρίσει και απο το κόκαλο τους μέσα και το βασιλικό για να μη γίνει πολύ βαριά η μυρωδιά.
Έτοιμο γρήγορα και εύκολα. Σας το συστήνω αυτή την εποχή!

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Γλυκό ταψιού με φρούτα

7 σχόλια
Αλλιώς το ξεκίνησα φίλοι μου αλλιώς το τελείωσα και έγινε υπέροχο ..τόσο που θα το ξανακάνω και σας συμβουλεύω να το κάνετε κι εσείς βέβαια όχι τώρα αλλά εκεί κατά τα Χριστούγεννα που αυτά τα γλυκά έχουν πέραση.


Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 μεγάλο φλιτ. καρύδια ψιλλοαλεσμένα στο μούλτι
1 φλιτ. σουσάμι που το ροδοκοκκίνισα στο τηγάνι
κανέλα - γαρύφαλλο- ελάχιστο μοσχοκάρυδο- 1 βανίλια
3/4 του φλιτ. ζάχαρη
3/4 του φλιτ. φρυγανιά
βούτυρο με λίγο ηλιέλαιο ανακατεμένο για το βουτύρωμα
2 μπανάνες
2 ροδάκινα
γλυκό μανταρίνι ( φλούδες)
γλυκό σύκο
Αν θέλετε τη γνώμη μου αν ήξερα πόσο νόστιμο γίνεται με τα φρούτα δεν θα έβαζα τα γλυκά κουταλιού μα η καρυδόψιχα απαραίτητη.




Έτριψα τα καρύδια στο μούλτι, πρόσθεσα τη φρυγανιά, τα μυρωδικά και τη ζάχαρη.Έκοψα τα φύλλα στα 4 και τα άπλωσα ανα δύο σε δισκάκι βουτυρώνονταν και βάζοντας τη γέμιση. Το τύλιξα σαν μικρό πακετάκι όπως κάνουμε με τα ντολμαδάκια.




 Τότε αφού τύλιξα μια σειρά μου ήρθε η ιδέα να παίξω με τη γέμιση. Είδα ότι είχα γλυκό μανταρίνι σε φλουδάκια ψιλοκομμένα που κάνω για τα κέικ μου, είχα και σύκο από του Δημήτρη μου που το έκοψα στα τέσσερα.




Βλέπετε πως έβαλα το γλυκό μανταρίνι και το τύλιξα.






Πήρα τα κομμένα σύκα και έκανα το ίδιο.




Έκανα με αυτά άλλη μια σειρά στο ταψί και τότε ...είδα τις μπανάνες και τα ροδάκινα και είπα να το δοκιμάσω. Καθάρισα το ροδάκινο και έκοψα από το καθένα 4 φετούλες  που έβαλα τη κάθε μια επάνω από τη γέμιση και τύλιξα το πακετάκι.




Το ίδιο έκανα με τη μπανάνα που την έκοψα στη μέση και ξανά στη μέση δηλαδή 4 κομμάτια.




Τα τύλιξα και αυτά και τα έβαλα ακόμα μια σειρά στο ταψί μου. Τα βουτύρωσα καλά και τα έβαλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να δω ότι ρόδισαν καλά. Όταν βγήκαν έριξα το σιρόπι που το είχα έτοιμο σε βάζα ( ο καλός μου Δημήτρης μου τα φτιάχνει και που τα βάζει σε βάζα για να μη χάνω χρόνο. Μπορείτε κι εσείς να κάνετε τέτοια σιρόπια με αναλογία 1 κιλό ζάχαρη και 2 1/2 φλιτζ. νερό που μέσα του βράζει φρούτα για να πάρουν τη μυρωδιά τους συνήθως βερίκοκα και ροδάκινα.




Δεν άντεξα στο πειρασμό να μη δοκιμάσω και πιστέψτε με έγινε υπέροχο εκείνο που είχε τα φρούτα, δεν μπορώ να διαλέξω ποιο ήταν νοστιμώτερο η μπανάνα ή το ροδάκινο...
Ξέρω ότι δεν ...φημίζομαι για τις όμορφες φωτογραφίες στα πράγματα που μαγειρεύω μα ελπίζω οι εικόνες που σας έβαλα να δείχνουν την ...νοστιμιά που είχε το γλυκό.


Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα να το φτιάξετε με φρούτα, βέβαια και τα άλλα έγιναν νόστιμα μα με τα φρούτα έγινε απείρως καλύτερα. Ίσως η ελαφριά ξινίλα που βγάζει το φρούτο δίνει αυτή την ιδιαίτερη γεύση.
Σας εύχομαι να το τολμήσετε και ...καλή σας επιτυχία!

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ψητό τυρί στο φούρνο

10 σχόλια
Παστίτσιο έκανα σήμερα φίλοι μου μα η Αχτίδα μου επιθύμησε ψητό τυρί στο φούρνο όπως της το κάνω και το αγαπάει.
Έβαλα λοιπόν σε ένα μικρό ταψάκι τρείς φετούλες τυρί βαρελίσιο τη μια δίπλα στην άλλη, επάνω τους βάζω πάντα μια κουταλιά μικρή μουστάρδα στη κάθε φετούλα. Αυτό δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο τυρί ξέρετε.
Δύο πιπεριά γλυκιές μακεδονίτικες κέρατο κομμένες ροδέλες και λίγη καυτερή κόκκινη τόση όσο ανέχεστε  και αγαπάτε το κάψιμο.
Λίγη ριγανούλα, και ντομάτα σε φέτες πλούσια επάνω και γύρω γιατί η καλή μου λατρεύει  τη ψητή ντομάτα καψαλισμένη απο το τυρί . Ελάχιστο λαδάκι επάνω απο τις φέτες της ντομάτας και στο φούρνο. 
Τι έκανα; ...έφαγε απο αυτό και δεν άγκιξε το παστίτσιο μου !!!


Δεν στεναχωρέθηκα , έφαγα όσο ήθελα και το υπόλοιπο πακέτο..ταπεράκι και στη κόρη μου!

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ρολά με φύλλο και γαρίδες

6 σχόλια
Αν με ρωτήσετε πως το σκέφτηκα θα σας πω οτι για άλλο το ξεκίνησα για άλλο το πήγα κατα τη διαδρομή. Είπα να φιάξω τις αγαπημένες γαρίδες με ντομάτα και κασέρια μα άλλαξα γνώμη όταν αγοράζοντας κασέρια στο σούπερ μάρκετ είδα κάτι φύλλα πίτας ποντιακά που πουλούσε και που είναι κάτι πιο νοντρό και μαλακό απο το συνηθισμένο φύλλο. Θα έλεγα σα μια πιο σκληρή κρέπα.
Ετοίμασα λοιπόν τη γέμιση .
4 Φρέσκιες ντομάτες στο ρεντέ
2 πιπεριές πράσινες μακρόστενες
1 πιπεριά κόκκινη φλωρίνης
1 κρεμμύδι ξερό στο ρεντέ
1 κιλό γαρίδες που καθάρισα και έβγαλα το κέλυφος αφού τις ζεμάτισα ελαφρά
κασέρια διάφορα ( Σοχού, γραβιέρα Κρήτης, Νάξου και γκούντα)_
μαιντανό ψιλοκομένο 1/3 απο το ματσάκι
1 σφινάκι κρασί λευκό

Έβρασα πρώτα τα κεφάλια απο τις γαρίδες και πήρα το ζουμί τους. Σοτάρισα το κρεμμύδι και τις πιπεριές κομμένες μακρόστενες λωριδίτσες και τις έσβυσα με τη ντομάτα και το ζωμό να πάρει μια βράσει και να δέσει ρίχνοντας και το σφινάκι το άσπρο κρασί. .Εδώ βάζω τις γαρίδες γιατί δεν θέλω να παραγίνουν . Όταν έγινε πρόσθεσα λίγο κορν φλάουερ για να μελώσει το ζουμί και πρόσθεσα τα κασέρια.
Είχα προηγουμένως κόψει τα φύλλα σε μέγεθος κρέπας αλλά ορθογώνια και βάζοντας μια κουταλιά γεμάτη απο το μίγμα τα έκανα ρολά και τα έβαλα το ένα δίπλα στο άλλο.

Επάνω τα πέρασα με βούτυρο ελαφρά με το πινέλο και έριξα ραντίζοντας το υπόλοιπο ζουμί απο τις γαρίδες. Επάνω τους έριξα μπόλικο τα κασέρια και τα έβαλα στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνει το φαγητό που βλέπετε. Η Αχτίδα μου το είπε " Κόλαση" και το έφαγε το κομμάτι της με λύπη που δεν μπορούσε να φάει άλλο.

Το υπόλοιπο ξέρετε που πήγε..ταπεράκι και στις κόρες μας!