Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Πιτάκια της στιγμής

9 σχόλια


Μή νομίζετε οτι μόνο ..λιάζομαι...μαγειρεύω πάλι γιατί διαφορετικά με ..λαδερά θα την βγάλω αν βασιστώ στη γυναίκα μου που θέλει να με αδυνατίσει! Απογευματάκι..μόλις γύρισα απο τη θάλασσα και είπα να κάνω λίγα πιτάκια για να αλλάξουμε απο το συνηθισμένο μας ουζάκι!

Αλεύρι 2 φλιτζάνια, χλιαρό νερό , αλάτι πιπέρι, ελάχιστο λαδάκι και ξύδι ..Ζύμωσα άφησα τη ζύμη να ξεκουραστεί και άνοιξα μικρά φύλλα .
Γέμισα τα μισά με τυρί και αυγό για την Αχτίδα μου και τα υπόλοιπα με κιμά για μένα..


Τα τηγάνισα και τα φάγαμε και αν αναρωτιέστε ...βρήκε η αφιλότιμη νέους φίλους να δώσει πιτάκια!

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Πίτσα

9 σχόλια

Επιτέλους..έκανα πίτσα ..όχι γιατί δεν την αγαπώ..μεταξύ μας την λατρεύω μα την τρώω μόνον εγώ και έτσι δεν κάνω ,όμως μπρος στη παράκληση των εγγονών μου εγώ λιώνω σαν βούτυρο..
Έτσι μόλις γύρισα από τη θάλασσα μαζί τους πήρα παραμάσχαλα το  βιβλίο της φίλης  Κικής "Μικρή Κουζίνα", το έψαξα και να η συνταγή με την οποία έκανα κατ' ομολογία της εγγονής μου την ωραιότερη πίτσα!
Υλικά:
450 γρμ αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
2 κτσ λάδι 
1/2 κτγ αλάτι
1/2 κτγ ζάχαρη ( συγχώρα με Κική την μείωσα όπως είδες)

Τα ζύμωσα όλα τα υλικά, άφησα 1/2 ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί, βουτύρωσα ένα ταψί και άπλωσα τη ζύμη που την βουτύρωσα απαλά (ελάχιστα) στην επιφάνεια. Έβαλα κέτσαπ παντού , κομματάκια από 4 φέτες γκούντα, λίγες ροδέλες πιπεριάς, 1 φλιτζ. τριμμένες γραβιέρες και κομματάκια από καπνιστό κρέας ζαμπόν φιλέτο που είχα. Κική μου σ' ευχαριστώ, όπως πάντα το βιβλίο σου πολύτιμος βοηθός για μένα.

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Μπουρεκάκια μελιτζάνας και πιπεριάς

6 σχόλια


Στο σπίτι κάθισα φίλοι μου το πρωί και το έρριξα στη μαγειρική μιας και είχα φύλλα στο ψυγείο φρέσκα και λαχανικά που αν δεν τα έφτιαχνα θα μου χαλούσαν.Τα μπουρεκάκια αυτά τα έμαθα στη Κρήτη , την αγαπημένη μου Κρήτη και απο τότε τα κάνω με άπειρες παραλλαγές πιστέψτε με..
Τα υλικά μπορείτε να τα αντιοκαταστήσετε με διάφορα άλλα ζαρζαβάτια της αρεσκείας σας και του...ψυγείου σας. Μπορείτε να τα κάνετε με κολοκύθια ( ακόμα και το κίτρινο) , με μελίντζάνα όπως εγώ σήμερα, με μανιτάρια, με πιπεριές και κρεμμύδια, με συκωτ'άκια και λαχανικά, με κοτόπουλο που περίσεψε ακόμα και με πατάτες και ..φασολάκια! Στη σημερινή μου εκτέλεση έβαλα τα εξής:


1πακέτο φύλλα κρούστας ( των Ψαχνών η φρέσκια ψυγείου τέλεια)
2 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια
3-4 πιπεριές πολύχρωμες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
μαϊντανό
1 φλιτζάνι μπεσαμέλ ( μπορείτε και την έτοιμη)
1 φλιτζάνι κασέρια ( μπορείτε και φέτα)
1 κσ μουστάρδα
1 αυγό
αλάτι- πιπέρι
1 πακέτο φρυγανιά τριμμένη 
φρυτέζα για το τηγάνισμα


Καθαρίζω και κόβω τις μελιτζάνες κυβάκια




Κάνω τα ίδια με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές






Τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό








Σοτάρω όλα σε ένα γιογκ με ελάχιστη Φυτίνη  και όταν γίνουν προσθέτω τη μουστάρδα και τη μπεσαμέλ.






Τέλος βάζω το αυγό και τα κασέρια και το αφήνω να κρυώσει



Κόβω τα φύλλα στα 4 και ετοιμάζω με 3 ασπράδια αυγών μια μαρέγκα ( με τους κρόκους. .φτιάξτε μαγιονέζα.. μη βαριέστε θα σας μαλώσω!)








Βάζω ανα δύο τα φύλλα με ..ελάχιστο βούτυρο στο πινέλο μας, ούτε να φαίνεται... και τυλίγω το μπουρεκάκι. Τα βάζω στη σειρά σε ένα δίσκο μέχρι να τα τελειώσω όλα.












Βουτάω το κάθε μπουρεκάκι στη μαρέγκα και μετά στη φρυγανιά και τα τοποθετώ σε ταψάκια μιας χρήσεως για να τα αποθηκεύσω στο καταψύκτη μου για τις..κόρες μου και για κάποιο τραπέζι ξαφνικό.








Μη βαρεθείτε φίλες μου, είναι ένας όμορφος μεζές για το τραπέζι μας και κυρίως το έχετε στο καταψύκτη ανά πάσα στιγμή σε ξαφνικό κάλεσμα.. όσο για τη γεύση του είναι πεντανόστιμο με ότι κι αν το κάνετε.Μου βγήκαν ακριβώς 28 κομμάτια και η συμβουλή μου προτιμάτε τα φρέσκα φύλλα ψυγείου και όχι κατεψυγμένα γιατί είναι άθικτα και όχι σπασμένα. 
Καλή σας επιτυχία!

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Πουρές πατάτες με πιπεριές Φλωρίνης

5 σχόλια




Τώρα το καλοκαίρι δεν μας μένει χρόνος φίλοι μου για περίπλοκα φαγητά και πολλές φορές τα κάνω τελευταία στιγμή. Ο πουρές είναι μια εύκολη και αγαπημένη λύση για τα παιδιά , το ξέρω από τα εγγόνια μας, αλλά επειδή βαριέμαι τα ίδια κάνω παραλλαγές με ότι έχω στο ψυγείο μου! Ψαράκι γλώσσα είχα σκοπό να τηγανίσω με πουρέ συμπλήρωμα.'Όσο τηγάνιζα λοιπόν τις γλώσσες έβρασα σε μια κατσαρόλα τα ακόλουθα:

Πουρές πατάτας με πιπεριά Φλωρίνης.

3 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
3 μέτρια κρεμμύδια
2 μικρά καρότα
αλάτι-πιπέρι

βούτυρο κατά προτίμηση δική σας η ποσότητα

Στο κανονικό πουρέ βάζω και μοσχοκάρυδο μα εδώ άφησα να υπερισχύσει η γεύση και η μυρωδιά της πιπεριάς.
1 φέτα μέτρια τυρί

Βράζω τις πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά, τις πατάτες τις καθαρίζω πρώτα και οταν γίνουν τα βάζω όλα μαζί στο μούλτι και τα χτυπω. Τέλος προσθέτω το βούτυρο.
Κάνω και πουρέ με λαχανικά διάφορα που έχω στο ψυγείο μα αυτός ο πουρές έγινε πολύ εύγευστος και θα σας πω να τον δοκιμάσετε. Εδώ βέβαια συμπλήρωσα το πιάτο και με λίγες τηγανητές μελιτζάνες , επειδή τις είχα μπόλικες....



Σ' αυτό το σημείο θα βάλω και το τρόπο που καθαρίζονται εύκολα οι πιπεριές Φλωρίνης .Τις πλένω, τις βάζω στη σχάρα στο φούρνο, τις ψήνω και αμέσως τις βάζω ζεστές μέσα σε μία σακούλα νάυλον. Την ανοίγω σε 1 ώρα περίπου και ξεφλουδίζονται εύκολα. Αυτή τη φορά όμως το κόπο τον έκανε προχθές η Αχτίδα μου και σας βάζω τις δικές της φωτογραφίες και τον δικό της κόπο πραγματικά..


Μετά τις βάζει με μηλόξυδο ,λάδι αφού πρώτα τις αλατίζει μετα χέρια ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Γίνεται μια υπέροχη σαλάτα που μπορείτε να την κρατάτε σε βάζα μέσα στο ψυγείο συνοδευτική σε όλα τα τραπέζια σας.

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Πολύ φιλία, πολλά νέα παιδιά..πολλοί μπλογκερς με όραμα!

11 σχόλια
Αν και όσα είχα να πω τα έγραψα στο δικό μου μπλοκ  ΑΧΤΙΔΑ νοιώθω ότι πρέπει κι εδώ να γράψω ακόμα μια φορά πόσο υπέροχα περάσαμε με το Δημήτρη στη συνάντηση των food bloggers που ήταν μια εμπειρία για μας.


Καταγγέλλω προβοκάτσια..φάγανε του Δημήτρη και αφήσανε τα δικά μου...αλλά και ποιος να φάει καρυδόπιτα όταν υπάρχουν τα τρουφάκια της Δήμητρας!!!


Τα υπέροχα σοκολατένια μπισκότα της γλυκιάς Τσέρυλ που παντρεύτηκε και /έμεινε στην Ελλάδα.






Λυπάμαι που δεν θυμάμαι καλά τα ονόματα γι' αυτό δεν τα βάζω για να μη τα γράψω λάθος!


Ο σεφ του ξενοδοχείου Εξέλσιορ που μας έφερε το υπέροχο έδεσμα του!


Άντε..μη βαριέστε..πάντε και στο άλλο μου μπλογκ για να δείτε και άλλες!