Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Κέικ με άρωμα περγαμόντο και αμύγδαλα

7 σχόλια


Το " έπαιξα" με μυρωδιές και υλικά που μου αρέσουν.Έγινε ένα πολύ ραφινάτο κέικ με ιδιαίτερη γεύση που προσωπικά μου άρεσε πολύ και..εξαφανίστηκε γιατί..μοιράστηκε φίλοι μου!

Υλικά:
1 κούπα σοφτ βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
500 γρμ αλεύρι 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κύβους ξύσμα περγαμόντου ( εδώ θα πω οτι όταν κάνω γλυκό περγαμόντο κρατώ το ξύσμα σε παγοκύστεις σε μορφή κύβου και τα έχω στη κατάψυξη)
1 κούπα αμύγδαλα φρέσκα ξασπρισμένα και αλεσμένα στο μούλτι ( τα βράζω και αφαιρώ τη φλούδα)
3/4 κούπας γάλα
Λίγες φέτες (1/2 κούπα) αμυγδαλόπαστα κομένη σε κυβάκια ( μαρσιπαν)

Χτυπω καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά. Εν συνεχεία προσθέτω ένα ένα τα αυγά και εξακολουθώ το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτω την αμυγδαλόπαστα σε κυβάκια για να χτυπηθεί και το ξύσμα απο το περγαμόντο. Μόλις τότε προσθέτω τα αμύγδαλα τα αλεσμένα . Τότε προσθέτω και κουταλιά κουταλιά το αλεύρι βάζοντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και μετά βάζω το γάλα με τον ίδιο τρόπο, λίγο λίγο..


Το ψήνω στους 170 βαθμούς για 1 ώρα ακριβώς και όταν βγήκε έκανα ένα στιγμιαίο πέρασμα με πινέλο στη επιφάνεια του με το σιρόπι απο το γλυκό περγαμόντο όσο το κέικ είναι πολύ ζεστό.Το"καραμελώνει" και του δίνει μία όμορφη πρώτη γεύση όταν το τρως.
Καλές γιορτές φίλοι μου, όσα γλυκά και να κάνετε για μένα το κείκ είναι βασικό σε ένα σπιτικό..για το καφέ..για το πρωινό..για τα παιδάκια..για τους παππούδες.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικο κέικ με γλάσο πορτοκαλιού.

7 σχόλια
Ένα κέικ λίγο πιο ..πλούσιο είναι φίλοι μου μα παρασύρθηκα από τον ενθουσιασμό μου με τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές μου και είπα να το φτιάξω.


Κάθε φορά που το φτιάχνω φίλοι μου το φτιάχνω ...διαφορετικά γιατί αυτό το κέικ το θεωρώ ένα κέικ φαντασίας αλλά βαδίζοντας στα ίδια μονοπάτια..
Υλικά :
500 γρμ. αλεύρι μιας χρήσεως
2 φλιτζ ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι ηλιέλαιο
4 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/4 γαρύφαλλο τριμ.
1/5 μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι  ανάμικτα κρασί άναμμα, πορτοκάλι χυμό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
το μέσα από το πορτοκάλι στο μπλέντερ πολτό
1 φλιτζ. καρύδια τριμμένα 
1/2 φλιτζ.αποξηραμένα φρούτα ράσπμερυ και κράνα( στα ζαχαρώδη)
1/2 φλιτζ. καρότα τριμμένα
1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
Μη τρομάζετε από τα υλικά...αν προσέξετε δεν είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο σπίτι εκτός από τα φρούτα που μπορείτε να τα αφαιρέσετε..


Χτυπάτε στο μίξερ ζάχαρη με λάδι και μετά ένα ένα τα αυγά. Ζυγίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέικιν, τα μυρωδικά , τα κοσκινίζετε όλα και προσθέτετε κουταλιά κουταλιά στο μείγμα. Προσθέτετε τα υγρά ( χυμό, κρασί ..αν θέλετε βάλτε γάλα και πορτοκάλι χυμό, ή κονιάκ και γάλα..). Εντομεταξύ έχω αλέσει στο μούλτι τα καρύδια ( ο άνδρας μου δεν θέλει να τα αισθάνεται κομμάτια), τα καρότα και τα προσθέτετε στο μείγμα μαζί με τις σταφίδες και το πολτό με το πορτοκάλι.



Το βάζω σε ταψί και το ψήνω στους 170 βαθμούς για  1 ώρα ακριβώς.. Όταν βγήκε ζεστό του άπλωσα επάνω του πορτοκάλι σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι που έκανα προχθές. Γίνεται σαν γλάσο , το νοστιμεύει και το γυαλίζει..


Νοστιμότατο φίλοι μου..έφαγα εγώ το πρώτο κομμάτι και μετά ..ένα πιάτο για τη γειτόνισσα με τα δίδυμα. 
Καλό ΣΚ και αν δεν βαριέστε..φτιάξτε το!