Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Σοκολατένιες ραβδούλες πορτοκαλιού.

2 σχόλια

Πάντα κρατώ τις φλούδες από τα καλά πορτοκάλια που τρώμε, και κάνω το ίδιο και με τα μανταρίνια όταν είναι παλαιού τύπου τα ελληνικά τα χοντρόφλουδα.
Τα κάνω γλυκό με μία συνταγή που θα βρείτε σε παλιές αναρτήσεις μου και μετά τα βάζω σε ένα σουρωτήρι , κρατώ το σιρόπι για τα διάφορα γλυκά μου και αφήνω τις ραβδούλες να στεγνώσουν.



Μετά λιώνω τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάω τα στεγνά ραβδάκια μέσα της ενώ μετά τα απλώνω σε αλουμινόχαρτο.



Εκείνο το μεγάλο τριγωνικό είναι από το γλυκό κίτρο που έφτιαξα προ ημερών και το...προορίζω για μένα!!!!!
Τα βάζω στο ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά σε σκεύος κεράσματος για ...για τον άνδρα μου που τα τρώει ΟΛΑ!!!!



Έτσι φίλες μου αξιοποιείτε τις..φλούδες και αν δεν θέλετε με πολύ σοκολάτα μπορείτε να βουτάτε τις άκρες!
Αχτιδένια φιλάκια!

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Κέικ τυριών

0 σχόλια

Ένα αλμυρό κέικ φίλες μου μας βοηθάει στα..πρωινά, στις λιγούρες του απογεύματος ή στις νυχτερινές εφόδους στη κουζίνα όταν  θέλουμε το...κάτι τις μας !
Ας αρχίσω από τα υλικά βέβαια.
ΥΛΙΚΑ
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κεσεδάκι λάδι ηλιέλαιο (το ελαιόλαδο μου έρχεται βαριά η μυρωδιά του μέσα σε τέτοια κέικ)
3 1/2 κεσεδάκια αλεύρι ( ή 1 Φαριν Απ)
4 αυγά
1  φέτα τυρί κατσικίσιο (2Χ5Χ10 περίπου)
1 φέτα στρογγυλή 2 εκατ. μανούρι
1/2 κεσεδάκι ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
1 μικρή φέτα μπλε τυρί (1Χ3Χ5 περίπου)
1/2 κεσεδάκι γκούντα
1/2 κεσεδάκι κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη κύβους
1 φακ.μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα κάρυ
αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω όλα τα υλικά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ αφήνοντας μόνο το αλεύρι και το μπέικιν το οποίο προσθέτω στο τέλος αφού έχω ανακατέψει όλα τα άλλα με ένα κουτάλι σπάτουλα.


Το ψήνω στους 180 βαθμούς αέρα για 1 ώρα ακριβώς. Έγινε υπέροχο φίλοι μου και νοστιμότατο. Είναι εύκολο στο φτιάξιμο και πιστεύω ότι τα είδη τυριών μπορούν να αντικατασταθούν με ότι άλλο είδος έχετε.Θα προσέξετε το αλάτι γιατί αυτό είναι ανάλογο του είδους των τυριών που θα βάλετε..
Το κάρυ του δίνει μία κάποια διαφορετική γεύση και το πιο κίτρινο χρώμα που βλέπετε.Αν εσείς δεν το αγαπάτε νομίζω ότι μπορεί να αφαιρεθεί.
Δοκιμάστε το είναι κατάλληλο για καφεδάκια  και τσάι τώρα τα κρύα βράδια.
Αχτιδένια φιλάκια!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Φρικασέ με περίσσευμα κρέατος.

3 σχόλια


Μετά από τις γιορτές φίλοι μου πάντα και κάτι από το..ψητό περισσεύει και παίρνει θέση στο καταψύκτη μας. Όταν λοιπόν βρίσκονται στα χέρια μας κάποια χορταρικά από το κήπο ή από μία βόλτα μας στην εξοχή αυτό μπορεί να γίνει ένα υπέροχο φαγητό για την οικογένεια.
Χθες λοιπόν πηγαίνοντας στο κτήμα μας στο θερμοκήπιο μας μέσα που τώρα βέβαια είναι άδειο λόγω..εποχής βρήκαμε διάφορα χόρτα φρέσκα και δροσερά που γλύτωσαν τη παγωνιά .Ο Δημήτρης τα μάζεψε και γυρίζοντας σπίτι αφού τα καθάρισε σκέφτηκε ένα φρικασέ με αυτά.


Τα χόρτα διάφορα, αντίδια, ζοχιά, σπανάκι και παπαρούνες, όλα από λίγα.
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια πάντα υπάρχουν γιατί ο άνδρας μου έχει τη μανία να φυτεύει ίσα με ότι βγάζει κάθε φορά.


Για κρέας σκεφτήκαμε το κοτόπουλο σε μπουτάκια όμως υπήρχε το πακετάκι με το περίσσευμα από το ψητό των Χριστουγέννων και να..ήρθε η ώρα του να χρησιμεύσει.
Ξέρω βέβαια ότι με μοσχάρι θα γινόταν πιο νόστιμο όμως εδώ βλέπουμε μία εκδοχή με πράγματα που τοποθετούμε μέσα στη κατάψυξη όταν μας περισσεύουν .
ΥΛΙΚΑ:
Χόρτα λοιπόν διάφορα
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
Κρέας περίσσευμα ( κάθε είδους)
1 φλιτζ. άνηθο
1/3 του φλιτζ.δυόσμο
αλάτι -πιπέρι
λάδι 


Το αυγολέμονο το βάζω προαιρετικά για όσους το αγαπούν ( όπως εγώ ) μα πιστεύω ότι συμπληρώνει τη γεύση όπως πρέπει. Το φαγητό έγινε από το Δημήτρη , έγινε υπέροχο , η δική μου γνώμη είναι ότι μπορείτε να το κάνετε και  με κοτόπουλο που ίσως περίσσευε και βρίσκεται στη κατάψυξη. 
Φροντίστε να μεταχειρίζεστε υλικά που σας βρίσκονται στο ψυγείο και τα..ξεχνάτε σε συνδυασμό με ότι κάποια που βάζετε στην άκρη για μία..άλλη φορά !!
Αχτιδένια φιλάκια!

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Κίτρο γλυκό κουταλιού

3 σχόλια

Ο Δημήτρης μου έφερε χθες από τη Λαϊκή μας κίτρα για να τα κάνω γλυκό γιατί ξέρει ότι αγαπώ τα λίγο..ξινά γλυκά με ιδιαίτερη γεύση όπως το περγαμόντο και το νεράντζι.
Τα ζύγισα και ήταν ακριβώς 980 γραμ. φίλοι μου .


Ο καλός μου Δημήτρης μου τα καθάρισε με το τρίφτη για να με γλυτώσει από το κόπο αφού με την Πάρκινσον και την αρθρίτιδα παρεούλα δεν μπορώ να το κάνω καλά.


Τα έβαλα σε μία κατσαρόλα και τα έβρασα 3 φορές και πέταξα το νερό για να φύγει η πικρίλα όπως κάνω στο περγαμόντο και το νεράντζι.


Το ξύσμα με το μαγικό άρωμα είναι πολύτιμο! Το βάζω σε μία ζελατίνα , το κάνω ρολό και το βάζω στο καταψύκτη για να το μεταχειριστώ σε κέικ και άλλα γλυκά.


Όταν βράσουν τα αφήνω και κρυώνουν και μετά αφού τα κόψω στα 4 αφαιρώ τη ψίχα από μέσα και τα τοποθετώ σε μία κατσαρόλα. Τα κίτρα ήταν μικρά και τα έκοψα τα φετάκια στη μέση , κανονικά τα κάνω ρολάκια και τα καρφιτσώνω με μία οδοντογλυφίδα.Ρίχνω από πάνω τη ζάχαρη και 1 βανίλια φίλοι μου τόση σε βάρος όσο και τα κίτρα 


Τα αφήνω με τη ζάχαρη τουλάχιστον 2 ώρες να βγάλει το ζουμί που έχουν ακόμη.Τα κομμάτια είναι σχεδόν βρασμένα και δεν χρειάζεται πολύ.
Τα βάζω σε φωτιά και είμαι από πάνω να γίνει το σιρόπι αρκετά δεμένο.Μερικά από αυτά θα τα κόψω σε λωριδίτσες και θα τα βυθίσω σε κουβερτούρα να κάνω τα αγαπημένα μπαστουνάκια για κέρασμα. Έτοιμο το γλυκό.


Λοιπόν:
980 γραμ.κίτρα
980 γραμ. ζάχαρη
1 βανίλα
1 ποτήρι του νες καφέ νερό
Καλή σας επιτυχία αν το φτιάξετε.
Αχτιδένια φιλάκια!

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Μυδοπίλαφο με καβούρια και καλαμαράκια!

3 σχόλια


Όταν ήρθα στην Ελλάδα πριν πολλά πολλά χρόνια πια , στη Θεσσαλονίκη μία καθαρά Δευτέρα η γυναίκα μου με πήγε σε μία τοπική γιορτή το "Μπακλακουράνι" στη Κερασιά να δοκιμάσω μύδια ζωντανά που τα πετούσαν επάνω σε λαμαρίνα σε φωτιά που άναβαν και τα έτρωγαν σχεδόν ωμά με λεμόνι! Τότε "ανατρίχιασα" ..δοκίμασα από περιέργεια και..πίεση ..μετά τα λάτρεψα και έκανα διάφορα φαγητά με αυτά. Λένε ότι κάνω ωραίο μυδοπίλαφο , το έφτιαξα σήμερα σε φίλους και θα σας το δείξω.
Υλικά:
Μύδια με κέλυφος


Καβούρια


Μύδια ψίχα (προαιρετικά)


Καλαμαράκια μικρά


Ρύζι κίτρινο ή ότι σας αρέσει.( 1φλζ του καφέ για κάθε άτομο)
1 Ξερό κρεμμύδι
αλάτι -πιπέρι
1 κύβο λαχανικών
1  1/2 φλιτζ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ πιπέρι κόκκινο γλυκό
Η ποσότητα των υλικών θα είναι ανάλογη με τη ποσότητα των θαλασσινών και των ατόμων που θα ταΐσετε.
Παρασκευή:
Ο κόπος σ' αυτό το φαγητό είναι το καθάρισμα όλως αυτών και θα ομολογήσω ότι με βοηθάει η Αχτίδα μου. Πρώτα ξεπλένω τα ζωντανά καβούρια προσεκτικά και τα βάζω να βράσουν με μπόλικο νερό που θα το χρειαστώ για το ρύζι.Όσο βράζουν καθαρίζω με σύρμα και ένα μαχαιράκι τα μύδια από τα εξογκώματα που έχουν επάνω τους , βγάζω τη τρίχα από το πλάι και προσέχω μήπως κάποιο είναι νεκρό.
Καθαρίζω τα μικρά καλαμαράκια , παίρνω από το σακουλάκι της ψίχας μυδιών μερικά για αν τα προσθέσω στο πιλάφι μου  μου αν τυχόν τα μύδια με το κέλυφος είναι μικρά ή δεν έχουν μέσα τους μεγάλη ψίχα.  Γι' αυτό σας έγραψα ότι το σακουλάκι με τα μύδια ψίχα είναι προαιρετικό.
Εν συνεχεία βγάζω τα καβούρια από τη κατσαρόλα και τα καθαρίζω με ψαλίδι μαγειρικής βγάζοντας το μεγάλο κέλυφος , τις δαγκάνες και τα πόδια που τα ξαναβάζω όλα αυτά μέσα στο ζουμί που βράζει ακόμη. Αν είστε τυχεροί και τα καβούρια είναι γεμάτα και έχουν χαβιάρι τότε η...γυναίκα σας δίπλα θα το τρώει με το κουταλάκι και ..ουζάκι όσο εσείς μαγειρεύετε και κοπιάζετε.
Αρχίζω με το κρεμμύδι που το σοτάρω, προσθέτω  τα καλαμαράκια και τα καθαρισμένα καβούρια ( έχουν μέσα τους τη ψίχα), 2-3 ποτήρια από το ζωμό καβουριών που είναι ζεστός και προσθέτω το ρύζι. Βάζω το μαιντανό ψιλοκομμένο, αλάτι( με προσοχή) ,πιπέρι μαύρο και κόκκινο και τα αφήνω να βράζουν μέχρι αν δω ότι το ρύζι μαλάκωσε τόσο που να τρώγεται.Στο διάστημα αυτό προσθέτω ζωμό από τα καβούρια που έβραζαν αντί για νερό για το ρύζι.
Τότε στο τέλος προσθέτω τα μύδια και αφήνω να πάρουν μικρή βράση ελάχιστη. Τα μύδια αν βράσουν πολύ σκληραίνουν και χάνουν θαρρείς τη γεύση τους.


Το σερβίρω με σαλάτα μπρόκολα που αρέσει η γυναίκα μου και τζατζίκι που το φτιάχνει νοστιμότατο. Οφείλω να πω πως το φαγητό αυτό για να το ευχαριστηθείτε θα το φάτε και λιγάκι με το..χέρι για να δαγκώσετε τα καβούρια και να φάτε τη ψίχα τους. Όσο για το κέλυφος των μυδιών γίνεται υπέροχο ..κουταλάκι για το ρύζι!
Καλή επιτυχία αν  δοκιμάσετε να φτιάξετε το πιλάφι μου διαφορετικά ..ελάτε να το φάτε σπίτι μας !
ΔΗΜΗΤΡΗΣ